Άρθρα - Forum

Θησείο αντί Ηφαιστείο...

Έθος αρχαιότατο επιτάσσει ο ναός να παίρνει το όνομα του Θεού στον οποίον είναι αφιερωμένος. Αυτή η ωραία συνήθεια καταστρατηγήθηκε στην περίπτωση του Θησείου στα ΒΔ της Παλαιάς Αγοράς. Από τις ανασκαφές των αρχών του περασμένου αιώνα ήρθαν στο φως απομεινάρια από καμίνια και μεταλλοεργαστήρια, εργαλεία και καλούπια, δείγματα που συμφωνούν με τις γραπτές μαρτυρίες ότι στην περιοχή δρούσαν οι μεταλλουργοί και μεταλλοτεχνίτες, οι κεραμοποιοί και αγγειοπλάστες. Αυτοί λοιπόν ίδρυσαν κατά τα μέσα του 5ου αιώνα ένα ιερό για να τιμήσουν τον προστάτη τους Ήφαιστο, οι μεταλλουργοί, και την προστάτιδα των τεχνιτών και κεραμοποιών θεά Αθηνά. Έπρεπε λοιπόν να τιτλοφορηθεί το νέο κτίσμα Ηφαιστείον, αφού ήταν ναός του Ηφαίστου.
Όμως δεν έγινε αυτό, γιατί οι Αθηναίοι ήθελαν μ' ένα ιερό τους να τιμήσουν τον δικό τους ήρωα, το Θησέα. Και επειδή στη ζωφόρο (τρίγλυφα, μετόπες) αναπαρίστανται τα κατορθώματα του ημίθεου: Περιφήτης, Σίνης, Σκίρων, Προυκρούστης, λέων του Μαραθώνος, Αμαζόνες, Κένταυροι και βέβαια Μινώταυρος, οι Αθηναίοι ονομάτισαν το κτίσμα Θησείο. Σε άλλα μέρη του ναού διακρίνονταν και άθλοι του Ηρακλή. Αλλά αυτόν τον είχαν ήδη τιμήσει αποκαλώντας ένα ιερό κοντά στην Πνύκα του δήμου Μελίτη Ηράκλειο.
Το Θησείο είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός της αρχαίας Αθηνάς, μισός Παρθενώνας στις διαστάσεις, καλλιμάρμαρος (Πεντέλη). Είναι δωρικού ρυθμού με 6-13-6-13 κίονες. Ο πρόναος είναι ανατολικά. Στο σηκό υπήρχε το άγαλμα του Ηφαίστου και της Αθήνας Εργάνην. Δυτικά ήταν ο οπισθόδομος. Τον 7ο αιώνα μετατράπηκε σε Χριστιανικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Σ' αυτόν το 1934 τελέσθηκε η υποδοχή του βασιλιά Όθωνα όταν η Αθήνα έγινε Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Ως το 1930 το σπουδαίο αυτό μνημείο λειτουργούσε ως Μουσείο.
15 χρόνια πριν